Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

Τη μέρα των Φώτων όλοι πήγαιναν στην εκκλησία. Πριν φύγουν από το σπίτι έριχναν γύρω γύρω στάχτη από το τζάκι για να μην μπορούν οι Καλικάντζαροι να μπουν στο σπίτι να κατουρήσουν τα λουκάνικα.
Όταν τελείωνε η εκκλησία επέστρεφαν στο σπίτι και περίμεναν τον παπά να αγιάσει τα λουκάνικα και να στείλει τους Καλικάντζαρους πάλι στα βάθη της γης μέχρι την επόμενη χρονιά.
Κάποιες φορές το σταυρό ο παπάς τον έριχνε στην παλιά δεξαμενή για να αγιαστούν τα νερά.
Ο παπάς είχε βοηθό του πάντα στον αγιασμό των σπιτιών τον καντηλανάφτη. Αυτός ήταν φορτωμένος με το δισάκ'. Εκεί μέσα έβαζε ότι του έδιναν οι νοικοκυρές. Ένα λουκάνικο, το οποίο έκαναν για τον παπά από την αρχή ή λίγο σιτάρι ή αβγά
Όσα έθιμα έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα αλλά και όσα θα παρουσιάσουμε στο μέλλον είναι μεν του χωριού μας, αλλά σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπήρχαν και μικρές παραλλαγές. Στόχος μας είναι να τα παρουσιάζουμε όσο πιο πολυδιάστατα γίνεται, γι' αυτό και οποιαδήποτε πληροφορία έχετε θα ήταν πολύτιμη για την πληρέστερη καταγραφή τους.
Για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο και την κυρία Ρήγα και Μαρία Νίκου, την κυρία Τρανταφυλλιά Πέτρου και τον Κύριο Χρήστο Μόσχο γιατί μας τα διηγήθηκαν με πολύ μεράκι, καλή διάθεση και με μεγάλο σεβασμό στην παράδοση του χωριού μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου