Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Στην κορφή του Προφήτη Ηλία

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, αφήνουμε πίσω μας το Δημοτικό σχολείο στο τέλος του χωριού και παίρνουμε την ανηφόρα που ανοίγεται μπροστά μας στο νέο δρόμο Μεταγκιτσίου Μεταμόρφωσης. Στο τέλος της ανηφόρας η κορυφή. Κι οικοδεσπότης της κορφής το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία κτισμένο το 1903. Το σύμπλεγμα των νησιών της Βουρβουρούς, παράλληλα με την ανατολική πλευρά της Σιθωνίας στα δεξιά μας και την χερσόνησο του Αγίου Όρους με την κορφή του Άθωνα στο τέλος του ομώνυμου κόλπου στα αριστερά μας, σε συνδυασμό με το κάμπο της νότιας Χαλκιδικής αλλά και τον ορεινό όγκο του Χολομώντα της Βόρειας που απλώνεται πίσω μας, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό.
Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέα Άσσα» σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας και σε αρμονική συνύπαρξη με τους ‘κονομάδες' του ναού που ορίζονται ανήμερα της εορτής από τον εφημέριο να υπηρετούν τη μνήμη του για ένα χρόνο, διοργανώνουν τριήμερες πλέον εκδηλώσεις στη μνήμη του μιας και το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να παραμένει το πλέον αγαπημένο των κατοίκων.
Το 1973 η πανήγυρη έπεσε ημέρα Παρασκευή. Οι 'κονομάδες θεώρησαν καλό μαζί με τα φασόλια να βάλουν και κρέας. Στην πανήγυρη ήταν παρών και κάποιος ιερομόναχος που στο λόγο του προέτρεψε τους παρευρισκομένους να μην φάνε λέγοντας: ¨όποιος είναι Χριστιανός να μην φάει κρέας κι αν μπορείτε τα καζάνια γυρίστε τα ανάποδα γιατί του χρόνου θα τα γυρίσετε υποχρεωτικά...¨ Τα λόγια του επαληθεύτηκαν. Την επόμενη χρονιά, στις 20 Ιουλίου του 1974, οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο. Στην Ελλάδα κηρύχτηκε επιστράτευση. Το νέο το έμαθαν στον προφήτη Ηλία προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Οι 'κονομάδες συντόμεψαν το μαγείρεμα, να γίνει τράπεζα, να φύγει ο κόσμος. Ο παπάς έβαλε ΄΄ευλογητός΄΄ για να ευλογήσει τα 8 καζάνια, να φάει ο κόσμος. Τα φαγητά όμως έμειναν απείραχτα. Κανείς δεν είχε όρεξη στο άκουσμα του επικείμενου πολέμου. Το φαγητό το πέταξαν στα χωράφια και επι οκτώ ημέρες -λένε- έμεινε άθικτο. Ούτε καν τ' αγρίμια το πείραξαν...
Ένα περίπου χιλιόμετρο νότια απ' το ξωκλήσι υπάρχει μια πηγή με κρυστάλλινο νερό, ανάμεσα σε λεύκες και πλατάνια που περιμένει να σας δροσίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου