Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Στην Τουρκόβιγλα

Η θέα απ' εδώ είναι μοναδική. Κάτω ακριβώς η θάλασσα, άλλοτε να σκάει αφρίζοντας στις βραχώδεις ακτές κι άλλοτε γαλήνια να κοιμάται. Ο Σιγγιτικός κόλπος σ' όλη του την μεγαλοπρέπεια. Αριστερά η ματιά αγκαλιάζει τα Πυργαδίκια, το ακρωτήρι ¨Αρκούδα¨ και στη συνέχεια την χερσόνησο του Αγίου Όρους με τη γρανιτένια και σχεδόν μόνιμα χιονισμένη κορυφή του Άθωνα να ξεπροβάλει απότομα μέσ' απ' τη θάλασσα. Δεξιά απλώνεται η ακτή Σαλονικιού, ο Όρμος Παναγίας, το ειδυλλιακό νησιώτικο σύμπλεγμα της Βουρβουρούς κι η ορεινή γραμμή της ανατολικής πλευράς της Σιθωνίας που σβήνει απαλά στις ακτές της Συκιάς.
Απ' εδώ πάνω ελέγχει κανείς την κίνηση των πλοίων σ' όλο τον κόλπο γι' αυτό και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (και ίσως και πιο παλιά στα χρόνια της πειρατείας τον 14ο αιώνα) η τοποθεσία προφανώς θα χρησίμευε σαν παρατηρητήριο όπως υπονοεί και το τοπωνύμιό της (Τουρκόβιγλα).
Το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Χριστού, που θα συναντήσουμε εδώ, θεμελιώθηκε μόλις το 1973, αν και ο εντοιχισμένος μαρμάρινος σταυρός στην πρόσοψη με ημερομηνία 1909 μας ξεγελά. Ο κτητορικός αυτός σταυρός ανήκει στην πραγματικότητα σ' ένα παλιό κι ετοιμόρροπο σχολείο του χωριού, τα οικοδομικά υλικά του οποίου χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους στο κτίσιμο του ναού.
Το ονειρεμένο αυτό μπαλκόνι του Συγγιτικού κόλπου βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού και θα φθάσουμε κοντά του ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ξεκινά πριν από το ξωκλησι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και περνά ανάμεσα από τους ελαιώνες και τους αμπελώνες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου